Är att låna utan UC samma sak som att låna ut kreditupplysning?

Senast uppdaterad 25 juni, 2020
Profilbild
Författare:

När man talar om smslån utan UC så är det många som tror att detta är detsamma som att låna pengar utan att en kreditupplysning tas.

Detta är ett mycket vanligt missförstånd, kanske ett av de vanligaste när det gäller lån, och det är knappast konstigt att många tror att ett lån utan UC och ett lån utan kreditupplysning är samma sak.

Är man helt ny inför lån är det inte helt enkelt att hålla koll på vad som gäller och vad alla olika begrepp innebär.

Så hur skiljer sig ett lån utan UC ifrån ett lån utan kreditupplysning? Och hur kan ett snabblån utan UC vara till din fördel? Detta ska vi titta lite närmare på nedan. Vi lovar att du kommer ha full koll efter att ha läst denna text.

Lån utan UC – vad är det?

Vi börjar med att titta lite närmare på vad ett lån utan UC faktiskt är för något. Ett smslån utan UC innebär helt enkelt att den långivare du ansöker om lån hos inte använder sig av kreditupplysningsföretaget UC (Upplysningscentralen) för att hämta kreditinformation om dig som kund. Istället vänder man sig till ett annat upplysningsföretag, som till exempel Creditsafe eller Bisnode.

Tips: jämför smslån snabbt och enkelt

Vart registreras kreditupplysningen?

När en kreditupplysning görs så registreras den hos det upplysningsföretag som används. Om kreditupplysningen tas via UC, så registreras den hos UC så att nästa företag eller långivare som vill göra en förfrågan kan se dina tidigare förfrågningar.

Om långivaren använder sig av till exempel Creditsafe, kommer upplysningen endast att registreras hos Creditsafe. Därmed kan en långivare som använder sig av UC inte se dina förfrågningar hos Creditsafe. Hänger du med? Vi förstår att det är lite krångligt i början, men det är faktiskt inte så rörigt som det kanske låter. Kortfattat kan man säga att kreditupplysningen är endast synlig i ett register. Det kan antingen vara UC:s register, Creditsafes register eller något annat kreditupplysningsföretags register.

Att låna utan upplysning är inte möjligt

Som du säkert listat ut så går det alltså inte att låna pengar helt utan att en kreditupplysning görs. En kreditupplysning är ett måste om du vill låna pengar, eftersom det är via den som långivaren kan avgöra om du är en lämplig kund eller ej. Om inga upplysningar skulle tas så skulle kronofogden garanterat ha fullt upp i dagsläget.

Fördelar med lån utan UC

Det finns flera fördelar med att låna utan UC. Låt oss titta närmare på några av dem:

 • Genom att vända sig till en långivare som erbjuder lån utan UC kan du hålla ditt register hos UC fritt ifrån förfrågningar inför framtiden.
 • Alla svenska storbanker använder sig av UC när de gör sina kreditbedömningar. Om kunden skulle ha flera förfrågningar ifrån till exempel smslångivare kommer detta inte se särskilt bra ut i bankens ögon. Därmed kan din kreditvärdighet minska och även dina chanser att få en bra ränta.
 • Om du ofta tar mindre krediter och lån bör du se till att alltid vända dig till långivare som inte använder sig av UC.
 • Många långivare som erbjuder lån utan UC erbjuder helgutbetalningar, direktutbetalningar och räntefria lån som vilken annan smslångivare som helst.

Hitta rätt snabblån genom att jämföra

Att jämföra långivare är viktigt om du snabbare vill hitta ett lån som passar just dig. Som tur är så behöver du sällan göra detta på egen hand längre, utan det finns många smarta sajter där ute som kan vara till stor hjälp. Jämförsnabblån.nu är en sådan sajt. Genom att titta igenom listan med långivare kan du snabbt hitta ett lån som erbjuder just det som du är ute efter. Här kan du även snabbt se om långivaren använder sig av UC samt vilken ränta som erbjuds.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Kreditkort – ett bra alternativ till smslån

Kontokrediter vs smslån – vad är vad?

Våra bästa smslån

Nedan finner du våra utvalda smslån 2023 med den bästa kundservicen, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Ingen UC
 • Flexibel återbetalning
 • Kontokredit
 • Utbetalas snabbt

6.9

 • Ingen UC
 • Flexibel kontokredit
 • Snabb ansökan
 • Använd Bank-ID

7.5

 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Lån upp till 30 000 kr
 • Utan UC
 • Inga dolda avgifter

8.6