Betalningssvårigheter

Det finns flera skäl till att man kan få betalningssvårigheter när man ska betala tillbaka på sitt lån. Du kanske har drabbats av en hög, oförutsedd utgift, du kanske har förlorat din inkomst eller så har du helt enkelt tagit ett lån fast din ekonomi egentligen inte klarar av det.

Förvisso brukar man sällan få ett lån om ekonomin inte är tillräckligt god men det händer tyvärr att folk som inte borde fått ta ett lån ändå får det. Det kan bero på att låntagaren har utgifter som av någon anledning inte syns i kreditupplysningen eller att låntagaren tagit ett lån fast man vet om att man kommer att bli arbetslös nästa månad.

I vilket fall som helst ska Smslånen.se nu vissa dig vad som händer om du inte kan betala tillbaka på ditt lån och vad du bör göra åt det.

Om du inte kan betala tillbaka

  1. Försök hitta en lösning. Innan du ger upp bör du försöka hitta en lösning på problemet. Kanske försöka snåla ordentligt och/sälja något av värde. Det kanske inte är så kul men det är ändå bättre att leva riktigt snålt och sälja något än att hamna i ekonomiskt trassel. Kom också  ihåg – att ta ett nytt lån för att täcka upp för ett annat är det sista du bör göra!
  2. Blunda inte för problemet. Om du inte hittar någon lösning bör du inte sticka huvudet i sanden och låtsas som ingenting. Då är de bättre att du kontaktar banken eller kreditbolaget och berättar det för dem så kanske ni kan komma fram till en uppgörelse. Kanske kan de skjuta på förfallodatumet eller ge dig en avbetalningsplan, men observera att ytterligare avgifter och ränta tillkommer då.
  3. Om du och långivaren inte kommit fram till en lösning och du fortfarande inte kan betala tillbaka på ditt lån hamnar skulden hos ett inkassobolag som försöker driva in skulden för finansbolaget räkning. Då tillkommer ytterligare avgifter och räntan tickar på. Försök att komma överens om en avbetalningsplan med inkassobolaget, de brukar gå med på sådant om man verkligen har en ansträngd ekonomi. De anser ofta att det är bättre att driva in skulden under en längre tid än att inte få något alls.
  4. Kronofogden är din skulds sista anhalt. Om skulden hamnar här tillkommer ytterligare avgifter, ränta samt en betalningsanmärkning som gör det svårt för dig att få låna pengar igen, hyra en bostad och teckna ett abonnemang. Dessutom kan kronofogden göra en utmätning av din lön eller dina prylar som används för att täcka skulden. Du bör således göra ditt yttersta för att undvika att hamna hos kronofogden. Om skulden trots allt skulle hamna där bör du försöka bli av med den så fort som möjligt för varje gång kronofogden gör en ny misslyckad utmätning får du en ny betalningsanmärkning.