Effektiv ränta – vilseledande när det gäller smslån

Senast uppdaterad 25 juni, 2020
Profilbild
Författare:

Du kanske har sett att media trumpetar ut att smslånen är belagda med räntor på flera hundra eller flera tusen procent.

När de skriver i tidningen att ett smslån har en ränta på t ex 200 % sätter många kaffet i halsen eftersom de tror att man måste betala tillbaka dubbelt så mycket som man har lånat i ränta, men så är det ju inte alls. Det är totalt missvisande.

Därför är den effektiva räntan vilseledande

Egentligen är det helt befängt att tala om effektiv ränta när det handlar om smslån som har en avbetalningstid på 1 – 3 månader. Den effektiva räntan visar nämligen hur hög räntan är för ett lån under ett helt år inklusive alla avgifter, inte hur mycket ett smslån som läggs upp på 1 – 3 månader verkligen kostar. Smslånen.se ska ge dig ett exempel.

Ett lån på 1000 kr som läggs upp på 30 dagar hos Vivus har en effektiv ränta på 218,9 % för tidigare kunder (nya kunder får låna gratis). Det innebär inte att lånet har en lånekostnad på 2189 kr (2,189 x 1000 kr) utan det kostar bara 100 kr vilket är 10 % av 1000 kr. Månadsräntan är alltså bara på 10 % fast den effektiva räntan är på 218,9 %.

Grejen är att du skulle ha fått betala 218,9 % i ränta om du hade lånat pengar i 12 månader och då hade lånekostnaden blivit 2189 kr om du betalat tillbaka allt på en gång, men faktum är att du faktiskt bara lånar i en månad och då blir det inte så hemskt dyrt.

Att tala om effektiv ränta när det gäller smslån som läggs upp på en månad är som att basera den effektiva räntan på 120 år när man ska ta ett privatlån som läggs upp på 10 år och då skulle räntan se riktigt hög ut, det kan vi lova.

Bättre att tala om lånekostnad

Men visst är det bra att långivarna anger sin effektiva ränta för det gör det enklare för dig att jämföra smslån, men å andra sidan tycker smslånen.se att det är viktigare att titta på lånekostnaden istället.

Om du funderar på att ett smslån som kan läggas upp på några år kommer du se att sådana lån ofta har en effektiv ränta runt 30 % medan korta lån har en ränta på flera hundra procent, men i slutänden kanske du ändå kommer att få betala lika mycket för lånen.

Det är därför den effektiva räntan kan bli lite missvisande när det gäller smslån.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Skärpta krav på smslångivarna 2016

Förlänga smslån eller inkasso?

Våra bästa smslån

Nedan finner du våra utvalda smslån 2023 med den bästa kundservicen, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Låna med betalningsanmärkning
 • Lån upp till 30 000 kr
 • Betalningsfri månad
 • Ingen UC

7

 • Flexibel kontokredit
 • Direktutbetalning
 • Ingen UC
 • Låna upp till 30 000 kr

7.1

 • Hitta lån hos flera långivare
 • Snabbt svar
 • Ansök online
 • Ingen UC

7.8