Förebygg skuldsättning

År 2014 fanns det 426 046 svenskar som
sammanlagt hade en skuld på 70 752 953 043 kr (alltså över 70 miljarder
kr!) till kronofogden och då är inte företag och andra juridiska personer inräknade. Det är inte lite det, så om du är
en av dem är du i gott sällskap.

Men om du inte är en av dem vill du förmodligen inte heller bli det och det är därför Smslånen.se kommer att ge dig några riktigt bra tips på hur du undviker skulder så att du slipper hamna i den
berömda skuldfällan. Håll till godo!

10 tips för dig som vill undvika skulder

  1. När du ska ta ett lån bör du försäkra dig om att du klarar av att betala tillbaka på det och det kan du göra genom att upprätta en realistisk budget över dina inkomster och utgifter. Om budgeten håller bör du även fundera på om du verkligen kan leva efter den. Läs gärna även Smslånen.se:s artikel om vad man bör tänka på innan man tar ett lån så får du fler fina tips på hur du undviker skuldsättning på grund av smslån.
  2. Håll koll på dina mobiltelefonräkningar om du har ett abonnemang, de tenderar att skena iväg om du ringer, surfar och sms:ar mycket. Skaffa gärna ett abonnemang eller ett kontantkort med fast pris så får du bättre koll på dina mobiltelefonutgifter.
  3. Se till att gå med i A-kassan om du kan för annars finns det verkligen risk för att du blir skuldsatt om du skulle bli arbetslös.
  4. Teckna en inkomstförsäkring om du har en hög inkomst och trots det lever med relativt små marginaler, till exempel för att du har ett dyrt boende och/eller en fin bil.
  5. Om du har många dyra lån och krediter kan du försöka samla dina lån hos en bank där du kan få en lägre ränta.
  6. Skulle du få allt svårare att betala dina räkningar och inte vet hur du ska lösa din situation kan du ta hjälp av en budget- och skuldrådgivare som finns i din kommun. De kan se utvägar du inte sett och om du redan är djupt skuldsatt kan de vägleda dig när det gäller skuldsanering.
  7. Skapa en buffert, alltså en summa pengar för oförutsedda utgifter, om du får pengar över istället för att spendera allt. Många som har blivit skuldsatta hade kunnat undvika det om det hade haft en buffert.
  8. Försök att bekosta de majoriteten av dina inköp med dina egna pengar istället för med lånade pengar. Och kom ihåg att aldrig betala av skulder med nya lån! Detta kan leda till att du sjunker djupare i skuldhavet.
  9. Betala samtliga av dina räkningar direkt efter att du har fått lön istället för att skjuta på dem för annars finns det risk för att pengarna försvinner någon annanstans. Dessutom kan det komma påminnelser med onödiga tilläggskostnader som du kan slippa. Det är bättre att leva riktigt snålt i en månad än att skjuta på sina utgifter.
  10. Se över dina utgifter, såsom bredbandsabonnemang, mobilabonnemang och elavtal, och ta reda på om du kan få billigare avtal någon annanstans. Många har även en hemtelefon som knappt används och som kan spara några tusenlappar om året.