Är räntan verkligen så hög som de säger?

Det beror på hur hög de säger att räntan är, men några 23 707 % i låneränta handlar det knappast om som media ibland påstår. En kurs i matematik kanske inte skulle skada för samhällsjournalisterna i Sverige så vi kunde få mer korrekta siffror.

Vi på smslånen.se vill däremot inte förringa att låneräntan för ett sms lån är högre än för ett vanligt privatlån (utom när det gäller gratis sms lån då räntan är på 0 %), men den är faktiskt inte så hög som många tror. Vivus, till exempel, har en årsränta på cirka 219 %, men faktum är att du aldrig betalar för någon ränta i ett helt år när du tar ett sms lån, därför är det egentligen löjligt att titta på årsräntan. Ett smslån har normalt en lånetid på 14 – 90 dagar. Om du till exempel tar ett smslån på 5000 kr i 30 dagar hos Vivus betalar du 500 kr i ränta (om du inte är ny kund för då betalar du ingen ränta alls för smslånet). Det är egentligen inte så farligt om du är i ett starkt behov av snabba pengar. Skippa en halv pubrunda eller ett restaurangbesök så har du sparat in de pengarna.

Anledningen till att låneräntan är högre för ett sms lån än för andra lån är att lånetiden är så kort och för att lånekraven är så låga.