Vad krävs för att få ett smslån?

Ett snabblån har mycket låga lånekrav i jämförelse med andra lån. Anledningen till detta är att lånet är av en högre risk, så långivaren använder sig istället av en hög ränta som säkerhet. Ju längre du väntar med att betala tillbaka lånet, desto dyrare blir det för dig och desto mer tjänar långivarna.

Åldersgräns

Ett av de krav som alltid står fast hos smslåneföretagen är att du måste vara minst 18 år för att ha möjlighet till ett lån. Ibland kan åldersgränsen variera beroende på summan som ska lånas ut. Vill du låna en mindre summa kan åldersgränsen ligga på 18 år, vill du låna högre summor kan du vara tvungen att ha fyllt upp till 21 år.

Inkomstkrav

Att ha en fast anställning är vanligtvis inget krav för att ta ett smslån. Oftast räcker det med att du har någon form av inkomst, till exempel inkomst från ett extrajobb, projektanställning, studiemedel, pension eller A-kassa. Anledningen att du ibland få låna även om du bara har A-kassa är att avbetalningstiden för ett smslån är såpass kort. Dock måste din ersättning ifrån A-kassa gälla ända tilla det att ditt snabblån är återbetalt.

En del smslångivare har inga krav på någon minium inkomst, men skulle de ha det behöver du inte tjäna särskilt stora summor, 24 000 – 50 000 kronor om året räcker för majoriteten av smslångivare. De gör många gånger istället en individuell bedömning och tittar på din individuella betalningsförmåga och tidigare återbetalningshistorik (om du nu har en sådan).

Betalningsanmärkningar

Det finns många smslångivare som beviljar lån med betalningsanmärkning vilket få andra långivare tillåter. Dock kan det finnas några krav som måste uppfyllas:

  • Du får inte ha några aktuella skulder hos Kronofodgen.
  • Vissa långivare kan ha krav på hur gamla och hur många dina anmärkningar får vara.