Ett kreditkort kan på många sätt vara ett bra alternativ till ett smslån. Dels är denna lösning flexiblare, friheten är större och många kreditkort är faktiskt billigare än traditionella smslån. Dessutom passar ett kreditkort utmärkt för dig som alltid vill ha en plan B om du plötsligt skulle drabbas av en oväntad, större utgift.

Att hitta ett billigt och förmånligt kreditkort idag är knappast svårt, eftersom marknaden i princip kryllar av dem. Det finns mängder av olika kort att välja emellan, allt ifrån kreditkort med fördelaktiga bonussystem, kreditkort med reseskydd och kreditkort som ger rabatter på bensin och mat. Nedan ska vi titta närmare på några av de fördelarna som finns med kreditkort.

Fördelar med kreditkort

  • Kreditkortet är flexiblare. Du ansöker om ett visst kreditutrymme, men du utnyttjar bara så mycket av krediten som du behöver. När det gäller återbetalningen så kan du betala tillbaka din skuld på en gång eller dela upp betalningen så den passar din ekonomi.
  • Många kreditkort innehåller en räntefri period. Detta innebär helt enkelt att krediten inte kostar någonting om du betalar tillbaka de lånade pengarna inom den räntefria perioden, som vanligtvis ligger runt 45 – 60 dagar.
  • Ett reseskydd ingår ofta i samband med ett kreditkort, vilket kan vara mycket fördelaktigt för dig som ofta är på resande fot. Genom att betala resan med detta kort täcks du automatiskt av en reseförsäkring, det ingår oftast ett avbeställningsskydd och du kan i många fall även få fina rabatter på hotell och flygresor.
  • De allra flesta kreditkort erbjuder någon form av förmånligt bonussystem, där du som äger kortet till exempel får bonusar på alla köp du gör i vissa butiker.
  • Det finns kreditkort som kallas för mat- eller bensinkort som kan ge dig rabatter på biltvätt, drivmedel och på mat.

Snabblån eller kreditkort – vad ska jag välja?

Ett snabblån kan vara ett bra alternativ om du till exempel behöver låna till något speciellt som du i förväg vet vad det kostar, till exempel en semester eller hemelektronik. Ett smslån med direktutbetalning kan även vara en fin lösning om du plötsligt drabbas av en akut utgift. Om du tar ett snabblån direkt kan du nämligen få pengarna redan inom 15 minuter, ibland även på kvällar och helger.

Ett kreditkort passar bättre om du inte riktigt vet hur mycket du behöver låna och när du behöver låna. Kanske vill du vara säker på att du faktiskt kan betala en plötsligt utgift och då passar ett kreditkort utmärkt som en buffert vid sidan om ditt lönekonto och ditt sparande. Du utnyttjar bara så mycket av krediten som du själv önskar och betalar tillbaka flexibelt.

Jämför för att hitta det bästa kreditkortet

Det finns som sagt en mängd olika kreditkort med olika fördelar att välja emellan där ute. Att veta vilket kort som är det allra bästa är inte alltid helt enkelt. För att du ska bli nöjd med ditt val bör du jämföra olika alternativ innan du slår till. Extra viktigt är detta om du inte redan vet vad du är ute efter. På så sätt minskar du risken för att köpa fel kort och genom att jämföra kan du dessutom spara pengar.  Som tur är så finns det hjälpsamma jämförelsetjänster där ute som hjälper dig att hitta det allra bästa kreditkortet för just dig och dina behov.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.