Kreditupplysningsföretag

Om du är intresserad av att ansöka om ett lån kommer du behöva genomgå en så kallad kreditprövning. Detta innebär att långivaren du vänt dig till kommer att samarbeta med ett kreditupplysningsföretag som ger långivaren de ekonomiska underlag som behövs för att långivaren ska kunna avgöra huruvida du är en lämplig lånekandidat eller ej.

Men hur fungerar egentligen ett kreditupplysningsföretag? Och vilka olika kreditupplysningsföretag finns det? Det ska vi på Smslånen.se reda ut i denna artikel. Vi börjar med att titta lite närmare på kreditupplysningsföretagens uppgift.

Förser långivare med kundens ekonomiska information

Kreditupplysningens uppgift är som vi snabbt nämnde i stycken ovan att förse långivaren med de underlag som behövs för att bedöma om kunden kan klara av lånets återbetalning. Företagen ger helt enkelt långivaren information om låntagarens ekonomi. För att få så snabb information som möjligt arbetar många banker väldigt nära kreditupplysningsföretag och kan till och med använda sig av företagens databaser för att själva kolla upp om det finns risker med utlåningen.

I den upplysning som görs på kunderna kan långivaren få tillgång till följande information:

  • Dina inkomster och dina utgifter samt hur dessa förhåller sig till varandra. Det vill säga om du har mycket pengar ”över” efter att dina räkningar är betalda.
  • Om du har aktiva skulder och betalningsanmärkningar. De kan även se om du har tagit lån eller krediter tidigare.
  • Tidigare kreditupplysningar syns också samt vem som har gjort dem.

UC – Sveriges största upplysningsföretag

UC, eller Upplysningscentralen, är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige. Företaget grundades 1977 och har alltid haft samma uppgift – att förse företag och banker med relevanta ekonomiska underlag. Är du en svensk medborgare och har fyllt 18 år är du med i UC:s register. De allra största bankerna, men även andra företag samt hyresvärdar, använder sig oftast av UC när det gäller kreditupplysningar.

Det är inte ovanligt att man tror att ett ”lån utan UC” innebär att ingen kreditupplysning görs överhuvudtaget. Detta är såklart ett missförstånd eftersom en upplysning alltid måste göras på kunden. Med ”lån utan UC” menar man helt enkelt att kreditupplysningen görs hos ett annat kreditupplysningsföretag, som till exempel Bisnode eller Creditsafe.

Varför lån utan UC?

Många mindre långivare, till exempel de som erbjuder smslån, erbjuder ofta alternativet att låna utan UC. Anledningen till att detta är ett populärt alternativ är eftersom upplysningen endast registreras hos det kreditupplysningsföretag som gör den. Om upplysningen görs av till exempel Bisnode, är den endast synlig i deras register.

Detta kan vara fördelaktigt för dig som vill hålla ditt register hos UC fritt ifrån smålån och krediter inför viktigare moment som till exempel bolån eller framtida hyresvärdar. Ett UC-register med tidigare låneansökningar och krediter kan påverka bankernas beslut inför ett större lån negativt eftersom det kan tyda på att du har en ostabil ekonomi.

Andra vanliga kreditupplysningsföretag

Förutom UC finns det en mängd andra kreditupplysningsföretag där ute som kreditgivare använder sig av för upplysningar på dina kunder. De två vanligaste efter UC är Bisnode och Creditsafe, men även Decidas Info AB, Sergel Kredittjänster AB och Syna AB är populära kreditupplysningsföretag.

Om någon gjort en kreditupplysning utan anledning

Det är inte helt ovanligt att man ibland blir informerad om att någon gjort en kreditupplysning på dig vars skäl du inte är medveten om. Att göra en upplysning utan ett legitimt behov är enligt kreditupplysningslagen olagligt och om detta har hänt bör du kontakta ditt kreditupplysningsföretag omgående för att reda ut orsaken till upplysningen. Det är nämligen de som är ansvariga för att det ska finnas ett behov för att ge ut informationen om din ekonomi. Du kan även kontakta det företag som bett om informationen och fråga vad som pågår.