Kreditvärdig

När banken eller kreditbolaget ska avgöra huruvida du får låna pengar hos dem tar de en kreditupplysning för att kunna avgöra din kreditvärdighet.

Olika kreditupplysningsföretag gör lite olika bedömningar men din kreditvärdighet bestäms alltid av din betalningsförmåga, det vill säga hur du har skött din ekonomi tidigare. Kreditupplysningsföretagen använder sig av en skala som rankar kreditvärdigheten hos individerna, skalan kan vara på 1 – 100 eller bara vara en tregradig skala.

Kreditrating

De kreditupplysningsföretag som använder sig av en tregradig rating värderar din kreditvärdighet på följande vis:

  1. Har du en stabil inkomst och inte har något dåligt ekonomiskt förflutet räknas din kreditvärdighet som god. Om du inte har några större skulder och lån rankas du upp och ju högre inkomst du har desto bättre rating får du.
  2. Om du lyckats dra på dig en betalningsanmärkning eller fler får du en sämre rating. Då är din kreditvärdighet inte lika god längre vilket innebär att det kan bli svårare att få låna pengar och teckna ett kontrakt/avtal, till exempel hyreskontrakt eller ett abonnemangsavtal.
  3. Om du har hamnat i obestånd, alltså att du har en så pass dålig ekonomi att du har en skuld hos kronofogden, får du en mycket låg kreditrating. Då är det nästan omöjligt att ta ett lån och teckna ett kontrakt.

Betalningsförmågan påverkar också

Som du ser kan en tidigare trasslig ekonomi ställa till det ordentligt för dig, men tänk på att även din nuvarande betalningsförmåga kan ha stor betydelse för om du kan få ett lån eller inte.

Betalningsförmågan påverkas av dina inkomster och dina utgifter. Om du har en hög inkomst och små utgifter räknas din betalningsförmåga som god även om du har fått en sämre kreditrating på grund av en eller flera betalningsanmärkningar.

Det här gör att vissa långivare kan acceptera betalningsanmärkningar om din betalningsförmåga är god, framförallt när det handlar om smslån. Det finns även banker som kan ge dig ett lån med säkerhet trots att du har skulder hos kronofogden om din betalningsförmåga är god nog, bara du löser ditt skuldsaldo hos kronofogden med en del av lånet.

Några snabba tips på hur för en bättre kreditvärdighet

  • Betala dina räkningar i tid. Det allra viktigaste och bästa tipset.
  • Samla ihop dina lån och krediter
  • Gör dig av med kreditkort du inte använder.
  • Använd en låneförmedlare, som Smslånen.se, för att hitta de bästa lånmöjligheterna.