Lån för studenter

Många har frågat oss om hur det fungerar med lån för studenter. Här har vi gjort en sida för hjälpa dig.

Även som student är det inte omöjligt att få ett lån utöver
det vanliga studielånet.

Det lättaste är att ta ett smslån som ett studentlån. Jämför Sveriges bästa smslån här.

Du kan även låna via banken, alternativt skaffa ett kreditkort.

Du kan kanske inte låna
några jättestora summor pengar men tillräckligt för att du ska kunna sätta lite guldkant på tillvaron eller kunna köpa det du behöver, kanske en ny laptop som du använder i skolarbetet.

Studentlån hos banken

En del banker har något som kallas för studentlån, inte att blandas ihop med studielån. För att få ett studentlån måste du oftast jobba extra vid sidan av studierna. I många fall räcker det tyvärr inte att din inkomst består av studiemedel.

Ingen regel utan undantag dock, exempelvis SEB erbjuder studentlån som det inte är omöjligt att få även om du bara lever på studiemedel. Då gäller följande:

  • Du måste vara minst 18 år
  • Du får låna mellan 10 000 – 25 000 kr med en löptid på 2-5 år.
  • När det gäller att betala tillbaka kan du välja mellan en rak amortering, där kostanden sjunker för varje månad som går, eller annunitet, då du betalar samma summa varje månad under hela lånets löptid.
  • Den effektiva räntan ligger runt 7 %.
  • Du måste ha ett bankkonto hos SEB och vara studentkund. Ett Visa-bankkort, ett sparkonto samt tillgång till SEB:s internetbank ingår och är gratis för studenter.
  • Tidigare betalningsanmärkningar accepteras inte.
  • Du måste genomgå en kreditprövning.

Kreditkort

Mecenat Mastercard är ett klassiskt betal- och kreditkort för studenter. När du handlar med detta kort ansöker du om ett kreditutrymme på 5 000, 10 000 eller 15 000 kr och när du handlar med kortet samlas alla inköp på en månadsfaktura som du sedan kan välja att antingen betala direkt eller dela upp över några månader.

Du måste emellertid ha en inkomst på minst 125 000 kr/år utöver studiemedlet om du har eget boende eller 60 000 kr/år om du bor hemma hos föräldrarna. Om du jobbar på sommaren och under de andra loven är det kanske inte omöjligt att du uppfyller detta krav.

Smslån för studenter

Om du studerar och jobbar extra på sommaren brukar det räcka gott och väl för att du ska få ett smslån eftersom många smslångivare har mycket låga inkomstkrav.

Skulle du inte arbeta alls vid sidan av dina studier är det inte heller helt otänkbart att du kan få ett smslån eftersom studiebidraget räknas som en inkomst och lånedelen påverkar din disponibla inkomst.