Lån för studenter

Senast uppdaterad 25 november, 2023
Profilbild
Författare:

Test

Att vara student kan ofta innebära ekonomisk press med begränsade möjligheter till heltidsarbete, ett alternativ är studentlån. Samtidigt finns det många utgifter att ta hänsyn till, som hyra, kurslitteratur, mat och andra levnadskostnader. Det är här lån för studenter kan komma in i bilden. På Smslånen.se förstår vi vikten av tillgänglig och transparent information när det gäller lån för studenter. Vi jämför olika typer av lån, både smslån och privatlån, så att du som student kan fatta informerade beslut om din ekonomi. Med oss kan du känna dig trygg i att du får all information du behöver för att välja det lån som passar just din situation bäst. Läs vidare för att utforska dina alternativ och få värdefulla tips om hur du bäst navigerar i lånevärlden som student.

Studentlån

När vi talar om ”studentlån” i denna kontext, avser vi inte de traditionella studielånen från CSN, utan snarare lån som studenter kan ansöka om för att täcka extra kostnader under sina studier. Dessa kan omfatta oväntade utgifter, oförutsedda levnadskostnader eller till och med en nödvändig dator för studierna.

Sådana studentlån kan vara särskilt viktiga för studenter som har svårt att balansera deltidsarbete med sina studier, eller de som inte har tillgång till tillräckligt ekonomiskt stöd från familj. På Smslånen.se jämför vi olika typer av lån som kan passa för studenter. Vilket gör det lättare att hitta det mest fördelaktiga alternativet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att alla lån, inklusive studentlån, behöver återbetalas. Det är därför essentiellt att noggrant överväga din förmåga att återbetala lånet innan du ansöker. För att hjälpa dig med detta, erbjuder Smslånen.se resurser och verktyg som kan ge dig en bättre bild av vad ett lån kan innebära för dig ekonomiskt.

Ta lån som student

Det är ingen hemlighet att studielivet kan vara ekonomiskt utmanande. Mellan kurslitteraturen, levnadskostnaderna och ibland även hyra, kan utgifterna snabbt staplas upp. I dessa situationer kan det bli nödvändigt att ta lån som student.

Att ta ett lån som student kan vara ett bra verktyg för att hjälpa till att balansera din ekonomi, men det är också ett stort ansvar. Det är viktigt att tänka på ett antal saker innan man ansöker om ett lån. Först och främst är det viktigt att vara säker på att du kan återbetala lånet när tiden kommer. Medan långivare kommer att göra sin bedömning av din återbetalningsförmåga, bör du också göra din egen noggranna bedömning. Kom ihåg att om du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid kan detta leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser och påverka din kreditvärdighet.

För det andra, jämför olika lånemöjligheter. Smslånen.se kan hjälpa dig att hitta och jämföra olika lån som passar dina behov och ekonomiska situation. Vi listar en rad olika långivare, tillsammans med alla detaljer om deras villkor, räntor och eventuella avgifter. Så att du kan göra ett välgrundat beslut.

Slutligen, var försiktig med att låna mer än vad du behöver. Även om det kan vara frestande att ta ett större lån för att ha en finansiell buffert, kommer detta i längden att kosta dig mer i ränta. Dessutom, ju mer du lånar, desto mer måste du betala tillbaka – och det kan vara svårare att hantera än vad du ursprungligen trott.

Att ta ett lån som student kan vara ett effektivt sätt att hantera ekonomiska utmaningar under dina studier, men det är viktigt att närma sig processen med omtanke och ansvar. Smslånen.se är här för att hjälpa dig att göra det mest ansvarsfulla och fördelaktiga beslutet för din ekonomiska situation.

Alternativ för lån för studenter

Studenter har flera alternativ att överväga när det kommer till att låna pengar. Det är viktigt att jämföra olika låneformer och villkor för att välja den bästa lösningen för din individuella situation. Här är några av de vanligaste alternativen som finns tillgängliga:

 • Studielån från CSN: Det mest traditionella alternativet för studenter i Sverige är att ta ett studielån genom Centrala Studiestödsnämnden (CSN). Dessa lån är avsedda att hjälpa till att täcka kostnaderna för utbildning och levnadskostnader under studietiden. De har ofta mycket låga räntor och flexibla återbetalningsplaner som anpassas efter dina framtida inkomster.
 • Privatlån och Blancolån: Dessa typer av lån är osäkrade, vilket innebär att de inte kräver någon form av säkerhet. Räntorna kan vara högre än för studielån, men lånet kan också användas för andra ändamål än bara studierelaterade utgifter.
 • Kreditkort för studenter: Vissa kreditkortsföretag erbjuder särskilda kreditkort för studenter, ofta med lägre räntor och avgifter. De kan vara användbara för att hantera kortfristiga utgifter, men det är viktigt att betala av saldot i sin helhet varje månad för att undvika höga räntekostnader.
 • Smslån och snabblån: Dessa lån kan vara ett alternativ om du behöver pengar snabbt, men de bör användas med försiktighet. Räntorna är ofta höga och återbetalningstiden kort.

Oavsett vilken typ av lån du väljer, är det viktigt att tänka igenom din betalningsplan och vara säker på att du kan återbetala lånet i tid. Kom ihåg att ett lån alltid ska ses som ett verktyg för att hjälpa dig att uppnå dina mål, inte som ett sätt att finansiera en livsstil över dina medel.

Vanliga krav för studentlån

Innan du dyker in i låneansökningsprocessen är det viktigt att förstå vilka krav långivare ofta ställer på lån för studenter. Dessa krav säkerställer att du kan hantera återbetalningen av lånet och minimerar risken för både dig och långivaren. Här går vi igenom de vanliga kraven för att ansöka om studentlån.

 • Minst 18 år gammal.
 • Folkbokförd och skriven i Sverige.
 • Ha en inkomst.
 • BankID.
 • Fri från skulder hos Kronofogden.

Utöver de generella kraven du hittar ovanför kan en del långivare ha egna krav för att bevilja ett lån till studenter. Dessa kan inkludera:

 1. Ha en fast inkomst.
 2. Sakna betalningsanmärkningar.
 3. En inkomst på minst 120 000 kr årligen.

Tips när du ska låna pengar som student

Som student kan det ibland uppstå situationer där du behöver extra pengar för oförutsedda utgifter, eller kanske för att bekosta en livserfarenhet som ett utbytesprogram. Medan studielån är avsedda att täcka undervisningsavgifter och levnadskostnader, finns det tillfällen när dessa medel inte räcker till. Här är några tips när du överväger att ta ett privatlån eller smslån som student:

 • Förstå dina behov: Innan du överväger att låna, försök att fastställa exakt vad du behöver pengarna till och hur mycket du verkligen behöver. Se till att lånet är nödvändigt och inte bara ett sätt att finansiera lyxkonsumtion.
 • Jämför lån: Det finns många olika långivare och lånetyper, alla med olika räntor, avgifter och betalningsvillkor. Ta dig tid att jämföra olika alternativ för att hitta det bästa för din situation. Smslånen.se kan vara ett bra verktyg för att jämföra olika lån.
 • Budgetera: Var noga med att räkna ut hur lånebetalningen kommer att passa in i din månadsbudget. Kom ihåg att du som student sannolikt kommer att ha en begränsad inkomst, så det är viktigt att du kan betala tillbaka lånet utan att behöva offra dina grundläggande behov.
 • Fundera på framtiden: Tänk på hur lånet kan påverka din ekonomiska framtid. Långsiktiga lån kan ha låga månadsbetalningar men mer ränta över tid. Undvik att ta onödiga lån som kan leda till skuldproblem i framtiden.
 • Rådgör med en finansiell rådgivare: Om du känner dig osäker, kan det vara en bra idé att prata med en ekonomisk rådgivare eller någon som är kunnig inom personlig ekonomi. De kan ge dig råd baserat på din personliga ekonomiska situation.

Studentlån

Lån för studenter utan inkomst

Att vara student innebär ofta att man lever på en begränsad budget, och det kan vara utmanande att ha en stadig inkomst, särskilt om studierna är tidskrävande. Ändå kan det finnas situationer där du som student behöver extra pengar och då finns lån för studenter utan inkomst.

Det är viktigt att förstå att det är möjligt att ansöka om smslån utan inkomst, men det kommer med vissa betydande risker och begränsningar. Långivare tar ofta en större risk när de lånar ut pengar till individer utan fast inkomst, vilket resulterar i högre räntor och strängare återbetalningsvillkor.

Du kan här på Smslånen.se hitta flera långivare som erbjuder lån för studenter utan inkomst. Dock är det då främst smslån eller snabblån som du som student kan ansöka om. Om det är något som skulle hjälpa dig att lösa en tillfällig ekonomisk knipa är det också vad du ska välja.

Studentlån hos banken

En del banker har något som kallas för studentlån, inte att blandas ihop med studielån. För att få ett studentlån måste du oftast jobba extra vid sidan av studierna. I många fall räcker det tyvärr inte att din inkomst består av studiemedel.

Ingen regel utan undantag dock, exempelvis SEB erbjuder studentlån som det inte är omöjligt att få även om du bara lever på studiemedel. Då gäller följande:

 • Du måste vara minst 18 år
 • Du får låna mellan 10 000 – 25 000 kr med en löptid på 2-5 år.
 • När det gäller att betala tillbaka kan du välja mellan en rak amortering, där kostanden sjunker för varje månad som går, eller annunitet, då du betalar samma summa varje månad under hela lånets löptid.
 • Den effektiva räntan ligger runt 7 %.
 • Du måste ha ett bankkonto hos SEB och vara studentkund. Ett Visa-bankkort, ett sparkonto samt tillgång till SEB:s internetbank ingår och är gratis för studenter.
 • Tidigare betalningsanmärkningar accepteras inte.
 • Du måste genomgå en kreditprövning.

Kreditkort

Mecenat Mastercard är ett klassiskt betal- och kreditkort för studenter. När du handlar med detta kort ansöker du om ett kreditutrymme på 5 000, 10 000 eller 15 000 kr och när du handlar med kortet samlas alla inköp på en månadsfaktura som du sedan kan välja att antingen betala direkt eller dela upp över några månader.

Du måste emellertid ha en inkomst på minst 125 000 kr/år utöver studiemedlet om du har eget boende eller 60 000 kr/år om du bor hemma hos föräldrarna. Om du jobbar på sommaren och under de andra loven är det kanske inte omöjligt att du uppfyller detta krav.

Smslån för studenter

Om du studerar och jobbar extra på sommaren brukar det räcka gott och väl för att du ska få ett smslån eftersom många smslångivare har mycket låga inkomstkrav.

Skulle du inte arbeta alls vid sidan av dina studier är det inte heller helt otänkbart att du kan få ett smslån eftersom studiebidraget räknas som en inkomst och lånedelen påverkar din disponibla inkomst.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.