Lån utan säkerhet

När banken eller kreditbolaget endast tar hänsyn till din betalningsförmåga och ekonomiska historia när de ska avgöra om du ska få låna eller inte handlar det om ett lån utan säkerhet. Du behöver alltså inte ha en bostad eller liknande som pant när du ska ta ett sådant lån.

För oss privatpersoner finns det i stort sett bara två olika slags lån utan säkerhet: privatlån och smslån. Förvisso finns det även billån, båtlån och MC-lån som inte heller kräver någon säkerhet men i grund och botten är dessa lån också olika slags privatlån.

Nu ska vi på Smslånen.se visa dig vilka skillnaderna är mellan smslån och privatlån.

Belopp

  • Smslån. De flesta smslångivare nu för tiden erbjuder så små lån som 500 eller 1 000 kr upp till 10 000 – 15 000 kr men de finns de som erbjuder ännu större smslån än så.
  • Privatlån. De flesta banker erbjuder privatlån på 10 000 eller 20 000 kr upp till 500 000 kr, men det finns kreditbolag som erbjuder lite mindre privatlån på 5000 – 50 000 som alltså är ett slags mellanting till smslån och vanliga privatlån.

Avbetalning

  • Mindre smslån brukar betalas tillbaka i en klumpsumma medan större smslån med en lite längre avbetalningstid betalas av månadsvis. Det klassiska smslånet har en återbetalningstid på 14 – 90 dagar beroende på lånebelopp, men idag finns det sms lån som har en betydligt längre återbetalningstid än så.
  • Privatlån betalas nästan alltid av månadsvis och oftast via autogiro. Avbetalningstiden är på 1 eller 2 år upp till 12 år. De kreditbolag som erbjuder mindre privatlån brukar ha en maximal avbetalningstid på 6 år.

Utbetalning

  • De flesta smslån betalas ut redan samma dag om du ansöker på dagen en vanlig vardag, annars får man pengarna nästa bankdag. Det finns även smslångivare som erbjuder utbetalning på kvällar och helger till folk som använder sig av samma bank som de gör. Då kan du ha dina pengar så snabbt som inom en kvart.
  • Privatlån sitter normalt på bankkontot 1 – 3 dagar efter att du har signerat ditt låneavtal. Om banken erbjuder signering med e-leg innebär det att du får dina pengar 1 – 3 dagar efter att din ansökan godkänts, men om det är pappersavtal som gäller kan du räkna med att det tar 2 – 4 dagar extra. Med andra ord har privatlån en långsammare process.

Krav på din ekonomi

  • Smslån har avsevärt lägre lånekrav. Nästan ingen smslångivare kräver att du har en fast anställning och inkomstkraven, som oftast kan inkludera inkomster ifrån till exempel a-kassa eller studier, brukar sällan vara högre än 50 000 kr/år hos de långivare som överhuvudtaget har ett minimiinkomstkrav, de flesta gör en individuell bedömning istället. Dessutom finns det många långivare som accepterar betalningsanmärkningar men inte kronofogdeskulder.
  • Bankerna och andra privatlångivare kräver ofta en fast anställning eller åtminstone en stabil inkomst sedan något år tillbaka. De är ytterst få långivare som accepterar tidigare anmärkningar eller skulder med tanke på den höga lånesumman.