Låna till kontantinsats

Om du ska ta ett billån eller ett bolån med säkerhet måste du som bekant betala en del av bilen eller bostaden ur egen ficka. När det gäller billån måste du betala 20 % i handpenning och om du tar ett bolån måste du betala 15 % i kontantinsats. Det är tyvärr inte alla som har så mycket pengar på banken och då kan det vara bra att kunna låna till kontantinsatsen.

Kontantinsats till bil

Det finns bara ett sorts lån du kan täcka bilens kontantinsats med och det är ett privatlån. Ett privatlån kräver ingen säkerhet vilket gör att de allra flesta banker och kreditbolag inte bryr sig om vad du använder pengarna till. Så om du behöver låna till bilens kontantinsats är det inga som helst problem.

  • Du kan låna upp till 400 000 kr (högst 350 000 kr hos visa banker) vilket i praktiken innebär att du kan köpa en bil för hela 2 000 000 kr och ändå låna till kontantinsatsen, men hur mycket just du får låna beror såklart på din inkomst och dina utgifter.
  • Du kan betala av på lånet i 1 – 12 år men vi rekommenderar att du väljer en relativt kort avbetalningstid om du köper en äldre begagnad bil så du inte riskerar att få betala av på ett lån långt efter att bilen är tagen ur bruk.

Kontantinsats till bostad

Det finns två olika lösningar för dig som behöver låna till bostadens handpenning.

  • Handpenningslån. Det finns ett lån som kort och gott kallas för handpenningslån men det är bara ett alternativ för dig som bara behöver låna pengar tills du har sålt din gamla bostad och flyttat in i den nya. Detta lån måste nämligen betalas tillbaka senast när du flyttar in i din nya bostad men aldrig senare än sex månader efter att du tog lånet.
  • Privatlån. Du kan naturligtvis låna till handpenning genom att ta ett vanligt privatlån, precis som till bilens handpenning, men tänk på att bostaden då inte får kosta hur mycket som helst om du inte har några sparade pengar alls eftersom det största privatlånet är på 500 000 kr.

Att tänka på

  • Om du gör din bil- eller bolåneansökan samtidigt som du ansöker om ett privatlån på en annan bank är det inte säkert att de olika bankerna ser att du har ansökt om två lån, såvida båda bankerna inte använder sig av UC. Det här kan göra att både du och bankerna överskattar din betalningsförmåga vilket inte är bra. Det kan göra att du får betalningssvårigheter när du ska börja betala av på dina lån.
  • Vi på Smslånen.se rekommenderar att du gör en realistisk kalkyl innan du lånar för även om banken anser att du har råd att ta ett lån känner de inte till dina vanor och hur mycket du brukar göra av med i månaden.