Nya regler för smslån

Senast uppdaterad 25 juni, 2020
Profilbild
Författare:

Visste du att det har tillkommit nya regler för smslån?

Finansdepartementet lade nyligen in en proposition som kommer att öka kontrollen av smslåneförtagen. Idag behöver smslångivarna inget tillstånd för sin verksamhet, utan behöver bara anmäla sig hos finansinspektionen för att starta sin verksamhet.

I propositionen förslår man att smslåneföretagen ska behöva ansöka om tillstånd för att få driva sin verksamhet, att företagen ska ge löpande rapporter till finansinspektionen och finansinspektionen ska kunna granska smslångivarna mycket noggrannare.

Vad betyder det här för dig som låntagare?

Vad betyder det här för dig som låntagare av sms lån då? Ingenting. Ja, det är vårt svar här på smslånen.se. Ingenting.

Visst är det meningen att det här ska ge dig som kund ett starkare skydd mot oseriösa smslångivare (och det välkomnar vi), men ingen smslångivare som du hittar här på smslånen.se försöker lura dig.

De villkor, de återbetalningstider och de lånekostnader som nämns på långivarnas hemsidor är de som gäller.

Men du kanske påverkas ändå…

Fast egentligen handlar nog det nya förslaget om reglering av smslåneföretag om att staten vill göra det svårare för smslångivarna att låna ut pengar.

I långa loppet vill de förmodligen att långivarna ska höja sina krav så att du som har haft en trasslig ekonomi tidigare ska straffas för att du har betalningsanmärkningar.

Det vänder vi oss starkt emot. Visst ska du inte låna pengar om du inte är säker på att du kan betala tillbaka, men betalningsanmärkningar ska inte vara något hinder.

Vi anser att du inte ska straffas för att du hade det taskigt ställt en gång i tiden, något som du förmodligen inte kunde rå för.

Om det är det här regeringen och finansinspektionen vill göra så kommer det naturligtvis påverka många smslånekunder.

Tidigare i vinter funderade även regeringen på att föreslå att belopp som är under 1000 kr inte ska kunna hamna hos kronofogden.

Om denna fundering skulle bli verklighet är det mycket möjligt att flera smslångivare höjer sitt lägsta lånebelopp till 1000 kr eftersom de gärna vill kunna kräva tillbaka sina pengar via kronofogden om du inte betalar tillbaka på ditt lån.

Det har egentligen inte någon större betydelse eftersom ett lån på 1000 kr knappast är stort.

Tiden får helt enkelt utvisa vad regeringen och finansinspektionen egentligen vill om det nya lagförslaget går igenom.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.

Solsäkra semestern med smslån

Våra bästa smslån

Nedan finner du våra utvalda smslån 2023 med den bästa kundservicen, snabb utbetalning och låga räntor.

 • Ansök med Bank-ID
 • Snabb handläggning
 • Låna upp till 10 000 kr
 • Ingen UC

8

 • Låna upp till 45 000 kr
 • Besked samma dag
 • Ingen UC
 • Flexibel kontokredit

8.6

 • Snabb utbetalning
 • Snabbt svar
 • Räntefritt lån
 • Ingen UC

7.9