Ordlista

Avdragsgilla räntor

Avdragsgilla räntor innebär att du kan dra av räntan för dina lån i din deklaration, vilket innebär att du antingen får en minskad skatteskuld eller en större skatteåterbäring. Detta gäller alla typer av lån och kredit, bortsett ifrån studielån och administriva avgifter för krediter.

Betalningsanmärkning

Betalar du inte dina räkningar i tid riskerar de att hamna hos kronofogden med en betalningsanmärkning som följd. Den som har fått en betalningsanmärkning kan få svårt att låna pengar, teckna telefonabonnemang och hyra lägenhet.

Om du har en betalningsanmärkning kan du ändå ansöka om ett smslån eftersom många smslånegivare accepterar betalningsanmärkningar om du i dagsläget har en ordnad ekonomi.
Här hittar du långivare som ger sms lån trots anmärkning.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån då lånegivaren inte kräver någon säkerhet för att låna ut sina pengar. Lånegivaren tittar istället på din inkomst och betalningsförmåga.  Alla smslån är så kallade blancolån.

Direktlån

Ett direktlån är ett lån då din ansökan behandlas direkt och du får snabbt in pengar på ditt konto. När du ansöker om ett smslån direkt på nätet eller per telefon handlar det om ett direktlån.  Ett smslån är alltid ett direktlån.

Expresslån

Ett expresslån är egentligen samma sak som ett direktlån. Du ansöker om ett expresslån på nätet och får snabbt svar på din ansökan. Oftast har du pengarna på ditt konto inom 24 timmar. Ett smslån är därför ett expresslån.

Förlänga smslån

Alla lån och smslån har en bestämd återbetalningstid, men det finns smslån där du kan förlänga återbetalningstiden. Kolla alltid upp vilka regler som gäller innan du tar ett smslån och kontakta din smslånegivare om du vill förlänga smslånet. Här kan du förlänga smslån.

Internetlån

Ett internetlån är ett lån som du ansöker om på nätet. Vanligtvis förknippas internetlån med smslån eftersom de flesta som ansöker om ett smslån gör det på nätet istället för ringa eller sms:a.

Kreditupplysning

En kreditupplysning innehåller information om lånetagarens ekonomiska situation, såsom taxerad inkomst och dokumenterade skulder. När du ansöker om ett lån brukar de flesta lånegivare ta en kreditupplysning för att se om du har möjlighet att betala tillbaka.

Smslånegivare brukar också ta en kreditupplysning men brukar vara generösare i sin kreditbedömning än andra lånegivare och kan erbjuda alternativet att upplysningen inte görs hos UC, Upplysningscentralen.

Lån på nätet

När folk tar ett lån på nätet handlar det oftast om smslån. Ett smslån på nätet ger dig snabba pengar och är lätt att betala tillbaka eftersom lånesumman inte är så hög. Det finns inget annat lån på nätet som är så populärt som ett smslån.

Lån till dator

Många som är i akut behov av ett datorlån tar ett smslån. Det är inte alltid du har tid att spara ihop pengar eller boka en tid på en bank om din dator pajar. När du snabbt behöver pengar till en ny dator och tar ett smslån kommer du att ha en ny dator inom 24 timmar.

Lån till resa

Det händer ibland att folk tar ett lån till resa för att dryga ut semesterkassan. Om du hittar en billig sistaminuten-resa gäller det att snabbt få in pengar på bankontot. Det snabbaste sättet att ta lån till en resa är att ta ett smslån.

Låna 1 000 kronor

Om du vill låna 1 000 kronor måste du ta ett smslån eftersom inga andra lånegivare lånar ut en sådan liten summa. Om du någon gång behöver låna 1 000 kronor finns det massor av smslån att välja på. Se lån på 10 000 kr här.

Mikrolån

Ett mikrolån är ett mycket litet lån och brukar vara på ett par tusenlappar när det gäller privatpersoner. Ett smslån är en typ mikrolån eftersom lånesumman för ett smslån ligger mellan 1000 och 10 000 kronor.

Mobillån

Ett mobillån är ett lån som ansöks via mobilen, oftast med ett sms. Tidigare var det mycket populärt att söka om smslån via mobilen, därav namnet smslån, men nu för tiden ansöker de flesta om smslån på nätet.

Pengar på nätet

Om du vill låna pengar på nätet och snabbt få in dem på kontot ska du ansöka om ett smslån. När du ansöker om ett smslån på nätet har du pengarna i din hand redan samma dag eller dagen efter. Vill du låna snabba pengar på nätet så är smslån något för dig.

Ränta

Ränta är det belopp som du betalar till lånegivaren utöver lånesumman och andra avgifter. Räntan är den största kostnaden för lånet. De flesta smslån använder sig inte av ränta i vanlig bemärkelse utan tar istället en avgift för lånet, vilket i princip är samma sak.

Räntefria lån 

Ett räntefritt lån är i princip gratis, men lånegivarna får inte marknadsföra det som gratis. Detta är ett slags välkomsterbjudande som du får när du registrerar dig hos en ny kreditgivare och innebär att du inte betalar tillbaka ett öre mer än den summa du lånat, om du betalar tillbaka i tid vill säga.

Semesterlån

Om du behöver extrapengar till din semester kan du ta ett semesterlån. Ett smslån är det smidigaste semesterlånet. Du får snabbt dina semesterpengar i handen och betalar tillbaka när semestern är slut.

Smslån

Smslån är ursprungligen ett lån som du ansöker om via sms. Ett smslån är ett litet lån som du snabbt får in på ditt konto. Numera kan du även ansöka om smslån på nätet, vilket de flesta gör idag.

Snabblån

Ett snabblån är samma sak som direktlån och expresslån. Ett snabblån är ett lån som du kan ansöka om direkt. Din ansökan behandlas inom någon timme och du har oftast pengarna på ditt konto inom 24 timmar.

Telefonlån

Ett telefonlån är ett lån som du ansöker om per telefon, antingen via telefonsamtal eller med sms. När folk talar om telefonlån syftar de oftast på smslån även om de inte ansöker om lånet per telefon utan på nätet. Telefonlån kan du jämföra på vår startsida.

Webblån

Ett webblån är ett lån som du ansöker om på nätet. Du behöver inte besöka en bank eller lyfta telefonluren eftersom allt sköts över nätet. Den vanligaste typen av webblån är smslån som är nätets populäraste lån.

På vår startsida här på Smslånen.se jämför du enkelt alla olika typer av lån.