I år har regeringen satt igång en och annan utredning som syftar till att minska skuldsättningen i Sverige och en av utredningarna fokuserar på att skärpa kraven på smslångivarna vilket smslånen.se tycker är utmärkt.

Det är bara bra om de mindre seriösa långivarna skärper sig eller får lägga ner sin verksamhet. Lite städning på smålånemarknaden gör att du som kund blir tryggare och att smslånen blir mer rumsrena.

Vad är det som kommer att skärpas?

Utredningen, som leds av Johan Löfstrand, ska undersöka om det är möjligt att lagstifta om:

  • Räntetak. Idag finns det ingen lag som reglerar hur hög ränta en bank eller ett kreditbolag får ta ut. Om ett låneföretag skulle vilja ta en effektiv ränta på 1 miljon procent så är det fullt tillåtet men då skulle företaget naturligtvis inte få några kunder. Vi på smslånen.se tycker att det vore bra om ett räntetak infördes men det får inte bli alltför lågt för då kommer det inte löna sig att låna ut mindre summor pengar vilket skulle innebära att denna fina tjänst skulle försvinna helt.
  • Utredningen ska titta på om det är möjligt att införa ett kostnadstak som innebär att kostnaden för lånet inte får överstiga den summa kunden har lånat. Om man lånar 1000 kr får kostnaden för lånet alltså inte överstiga 1000 kr. Det här påverkar såklart inte dig som tar ett smslån på en bestämd tid eftersom inga smslån har en kostnad som är lika stort som lånet, men det kan påverka dig som förlänger ditt lån om och om igen.
  • Åtgärder mot bristande kreditprövning. Långivare som är alltför generösa i sina kreditbedömningar ska kunna tvingas lägga ner sin verksamhet om de inte skärper sig.
  • Höjda krav på marknadsföringen.

Utöver det här har justitieminister Morgan skickat in ett lagförslag på remiss som innebär att långivare som inte tar kreditupplysningar innan de lånar ut pengar ska förbjudas att bevilja krediter. Det tycker smslånen.se också är vettigt.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.