Smslån i juletider

För varje år som går så ökar vår konsumtion, inte minst under julen. Vi ger oss ut på gator och på internet för att köpa julklappar för flera miljarder kronor. Denna högtid är minst sagt glädjefylld och för många kanske årets absoluta höjdpunkt, dock har julen tyvärr även en mörk sida.

Många svenskar skuldsätts under denna tid eftersom de tar snabba lån för att ha råd med allt vad julen innebär, som de sedan inte kan betala tillbaka. Självklart kan ett smslån vara ett mycket bra alternativ också, men som vi alltid sagt så gäller det att vara ansvarsfull och realistisk.

Vi på Smslånen.se ska nu titta lite närmare på just smslån i juletider, vad man bör tänka på och vilka alternativ som finns.

Frestande men farligt

Det är inte ovanligt att många tycker att julklappshandeln är stressig och jobbig, men för andra kan det faktiskt vara något av de allra roligaste med julen. Att hitta fina presenter till sin partner, att bocka av sina barns önskelistor och hitta den där perfekta klappen som bringar ett leende på föräldrarnas läppar. Att ge kan trots allt vara roligare än att få i vissa fall.

Smslån kan vara en bra lösning om du skulle ha lite dåligt med pengar just under julmånaden, men är medveten om att du kommer få en bättre lön framöver. Så länge du kan ta ansvar för det lån du tar och är säker på att du kan sköta återbetalningen är det såklart inga problem att sätta lite guldkant på julen med hjälp av ett lån. Dock finns risken att man kan missbruka dessa lättillgängliga lån eftersom man ser dem som en snabb lösning. Många glömmer bort vem som kommer sitta med räkningen i slutändan.

Ansvaret ligger hos dig

När det gäller att låna pengar för att köpa julklappar kan vi bara varna om att det förmodligen inte är den bästa iden. Det är helt enkelt inte värt att leva över sina tillgångar för att bekosta en högtid. Även om det i stunden verkar som en bra lösning och alla är nöjda med sina julklappar, kommer det alltid en räkning.

Det allra bästa är helt enkelt att noggrant tänka sig för och kanske hitta lite billigare alternativ. Eller varför inte försöka hitta en extra inkomst om du vet med dig att du vill handla lite mer eller finare julklappar? Kanske sälja lite saker du har liggandes hemma? Det går att hitta bättre lösningar.

Alternativa lösningar på julproblemen

Nedan ska vi gå igenom några tänkbara scenarion där ett lån kan verka som en bra ide och vilka alternativa lösningar det faktiskt kan finnas.

Din son har skrivit en lång önskelista på saker han önskar sig, varav de flesta är ganska dyra. Han har såklart blivit inspirerad av vad sina kompisar önskat sig. Din ekonomi håller inte för att köpa allt han vill ha men du vill ändå vara en bra förälder och sätta det där genuina leendet på hans ansikte.

Lösning: Det första du bör göra är att kalkylera hur mycket du faktiskt har råd att lägga på julklappar i år. Försök att ta reda på vad som är allra högst på sonens önskelista och fokusera på det. Ett bra tips är att köpa en eller två lite dyrare presenter och lägga resten av pengarna på fler billiga presenter. Kvantitet brukar slå kvalitet när det gäller mindre barn.

Månadens lön räcker inte alls till julklapparna du vill köpa till din familj, men en jul utan julklappar är såklart inte ett alternativ. Dock vet du att nästa lön du får kommer vara mycket bättre.

Lösning: Är du säker på att din nästa lön är bättre och att du inte kommer ha några större utgifter kommande månad kan ett smslån faktiskt vara ett bra alternativ om du inte har råd med din nuvarande lön. Var dock noggrann med hur mycket lånet kommer kosta dig i slutändan och försök, om möjligt, att hitta ett gratis smslån om du har möjlighet att betala tillbaka det inom en månad.

Din flickvän önskar sig en julklapp som du egentligen inte har råd med. Självklart vill du göra henne glad, men din ekonomi tillåter egentligen inte det.

Lösning: Försök att inte ta lån i onödan och köp istället en present som du har råd med. Kärleken mellan er är förmodligen inte baserad på hur dyra presenter ni ger varandra. I många fall kan dessutom en genomtänkt julklapp ofta slå en dyr julklapp. Men som vi nämnde tidigare, vet du med dig att du kan betala tillbaka ett snabbt lån i framtiden, kan du självklart låna lite extra pengar för att göra henne extra glad. Kom bara ihåg att tänka realistiskt och på vilka konsekvenser ditt beslut kan ha.