Smslån vs privatlån

I grund och botten är ett smslån ett typ av privatlån då definitionen för privatlån är att det vänder sig till privatpersoner, inte kräver någon säkerhet och används för konsumtion. Det finns dock en del skillnader mellan vanliga privatlån och smslån.

Vi på smslånen.se ska nu ge dig lite mer ingående information om dessa.

Smslån har snabbare handläggningstider

Du känner säkert till att det brukar ta upp till 24 timmar att få ett slutgiltigt svar på sin låneansökan då du ansöker om ett privatlån. Sedan tar det upp till 3 bankdagar innan pengarna sitter på kontot efter att låneavtalet är underskrivet och har nått långivaren. Det kanske inte spelar så stor roll om du ska låna en större summa pengar och/eller vill ha en låg ränta, men om du behöver låna pengar snabbt är det såklart på tok för länge.

Många smslån betalas ut redan samma dag om man gör sin låneansökan mitt på en vardag, annars får man lånet nästkommande vardag. Dessutom finns det många långivare som betalar ut smslån direkt till vissa banker vilket innebär att man kan få sina pengar direkt efter att låneansökan är godkänd. Dessa smslån kan ofta även betalas ut på helger. De vanligaste bankerna för direktutbetalning är Nordea och Handelsbanken men har du ett bankkonto hos SEB, Danske Bank eller Swedbank kan du också få ditt smslån omgående av vissa långivare.

Smslån har lägre krav

De flesta privatlån har ganska höga krav, du måste ofta tjäna minst 120 000 – 200 000 kr per år beroende på bank och du får inte ha några betalningsanmärkningar. Skulle du ha det kan du, i vissa fall, endast låna mindre summor. Det här gör att du som inte tjänar så mycket och/eller har en betalningsanmärkning inte har möjlighet att ta ett vanligt privatlån, men det är inte alls omöjligt att ta ett smslån under dessa omständigheter.

Det finns många smslångivare som du kan ansöka om ett snabblån med betalningsanmärkning hos och de flesta har ganska låga inkomstkrav. Ibland kan det räcka med att man tjänar omkring 20 000 – 50 000 kr/år för att få låna pengar. Dessutom är det inte endast inkomster från arbete som tas med i beräkningarna, utan det kan även vara bidrag ifrån A-kassa eller penison. Alla typ av inkomster helt enkelt.

Smslån har en högre ränta

Smslån har en klart högre ränta än privatlån vilket beror på att:

  1. Lånet är mindre och har en kortare löptid. Det skulle helt enkelt inte vara lönsamt att låna ut låt säga 3 000 kr i 30 dagar och erbjuda samma ränta som privatlån har.
  2. Smslån innebär en högre risk på grund av de lägre lånekraven.

Men många gånger behöver ett smslån inte bli så dyrt eftersom lånet är litet och löptiden är kort. Du kan till exempel låna 3 000 kr och betala 100 – 200 kr för det, dessutom kan du hitta smslån som är helt gratis. Då betalar du endast tillbaka det du lånat och inte ett öre mer.

Smslån är mindre och har en kortare avbetalningstid

Smslån

Då snabblånen slog igeom var summorna som lånades ut sällan större än 3 000 – 6 000 kronor men så ser det inte riktigt ut idag. Idag finns det många smslångivare som erbjuder snabba lån på upp till t ex 12 000, 20 000 eller 30 000 kr.

Större lån har emellertid oftast en längre löptid (alltså den tid mellan dagen du tecknade lånet och den dag då lånet ska vara återbetalt) än de mindre lånen. Syftet är att man ska underlätta låntagarnas möjligheter att betala tillbaka lånet. De lägsta beloppen brukar ligga på 500 eller 1 000 kr men det finns ännu lägre lånesummor än så. Typiska löptider för smslån brukar ligga på mellan 14 – 90 dagar men en del långivare erbjuder löptider på upp till ett eller två år.

Privatlån

Denna typ av lån kallas också blancolån och är en av de allra vanligaste typerna av lån. Räntan på ett privatlån är även den relativt hög, om man till exempel jämför med ett bolån, eftersom lånet i fråga inte har någon säkerhet. Ett typiskt privatlån hos banken har tidigare legat på ungefär 10 000 – 350 000 kr men kan idag variera stort mellan summorna. Idag finns det privatlån upp till både 400 000 och 500 000 kr och en del privatlån kan vara på bara 5 000 kr.

Återbetalningstiden här skiljer sig ifrån de snabba lånen. När du tar ett privatlån kan du betala tillbaka på det i mellan ungefär 1-12 års tid. Dock bör du ha i åtanke att lånet blir dyrare ju längre avbetalningstid på grund av räntekostnaderna.

Behöver du låna mindre än 5 000 eller 10 000 kr är alltså smslån ditt enda alternativ men om du vill låna större summor, dvs tiotusentals eller hundratusentals kronor, måste du ta ett privatlån.