Tips för dig som vill ta smslån

lantips

Ett smslån är i grund och botten som vilket blancolån som helst. Lånet har tydliga villkor som visar hur mycket lånet kostar och hur lång tid du har på dig att betala tillbaka på lånet, ändå har smslån inte det bästa ryktet. Detta beror på den höga effektiva räntan.

Det många dock glömmer bort är att om man betalar tillbaka lånet i tid kostar det dig inte alls många kronor. Tar du ett helt gratis smslån dessutom, betalar du endast tillbaka den summa du lånat. Med andra ord behöver smslån inte alls sätta dig i klistret.

Därför är det lättare att få ett smslån

En sak som skiljer ett smslån från andra lån är att det är lite lättare att få (som det också ofta ses som negativt). Kraven på inkomst är lägre eftersom lånet är litet och ibland kan man ta ett smslån trots att man har betalningsanmärkningar. Flera hundra tusen svenskar har betalningsanmärkningar idag, men många av dessa svenskar har ordnat upp sin ekonomi och har inte längre några problem att betala tillbaka ett mindre lån. Det är därför smslångivarna kan godkänna ett lån trots betalningsanmärkningar, vilket Smslånen.se tycker låter vettigt.

Så varför betalar inte alla tillbaka på sina smslån? Tyvärr är det så det finns folk som drar på sig betalningsanmärkningar för att de helt enkelt inte vill betala tillbaka och det finns folk lånar mer än vad de klarar av. Kanske har man lånat till något oplanerat inköp, vilket kan ställa till det när lånet måste betalas tillbaka.

Smslånen.se ska nu ge dig några enkla råd för att du slippa bli en av de som inte kan betala tillbaka på sina smslån.

5 tips när du ska ta smslån

  1. Sätt dig ner och kalkylera innan du tar ett smslån. Och gör inga glädjekalkyler! Titta på hur mycket du brukar göra av med på en månad och hur mycket du brukar få över. Om du ser att marginalerna blir för små, fundera på om det finns något du kan dra in på under den närmaste tiden, men var alltid realistisk.
  2. Anpassa smslånets storlek efter kalkylen, du ska alltså inte ta ett större lån än vad kalkylen tillåter. Om lånet då blir för litet för ditt ändamål, vänta med att låna och spara ihop lite pengar först.
  3. Leta efter ett gratis smslån. Ja, det finns många gratis smslån som inte har några räntor eller avgifter alls, men du måste vara en ny kund för att få ett gratis smslån. Låna ändå inte mer än vad du kan betala tillbaka för då kan räkningen bli mycket dyr.
  4. Om du bara är nästan säker på att du kommer att kunna betala tillbaka på ditt smslån i tid och ändå tar ett lån, så bör du ta ett smslån som erbjuder flera förlängningar. Men tänk på att lånet kan bli mycket dyrt om du förlänger det i evighet. Undvik därför även att ta ett smslån med förlängning om du inte är säker på att du kan få undan tillräckligt mycket pengar inom den tid du har planerat.
  5. När du har tagit ett smslån bör du lägga undan pengar direkt efter att du har fått din lön. Om du till exempel lånar 6 000 kronor i 3 månader, bör du lägga undan över 2 000 kronor i månaden och dessa pengar får du absolut inte röra. Om du tror att det blir för svårt att göra så bör du låna en mindre summa eller inte låna alls.