Undvika lån

Smslånen.se anser inte att smslån endast är av ondo som mediadrevet påstår. Ett smslån kan faktiskt vara räddaren i nöden om någon oumbärlig ägodel plötsligt går sönder (mobil, dator, tvättmaskin etc) eftersom du då kan skaffa en ny på en gång istället för att vänta tills nästa eller nästnästa lön. Det ger dig också möjlighet att köpa det där fyndet till halva priset innan det är för sent och då kan du till och med spara pengar på att ta ett smslån, särskilt om du tar ett gratis smslån.

Här ska vi dock inte debattera fenomenet smslån utan istället titta på hur du kan undvika att ta lån i största allmänhet, utom när det gäller stora billån eller bolån eftersom dessa lån är för de allra flesta av oss omöjliga att undvika.

Däremot ska vi visa dig hur du undviker att ta smslån och mindre privatlån så långt som möjligt eftersom det trots allt är billigare att köpa saker för sina egna pengar istället för med lånade pengar.

Fem tips för att undvika lån

  1. Spara och handla senare. Tålamod är nyckeln till mycket, inte minst framgång. Istället för att låna pengar när du ska köpa något är det bättre att spara pengar varje månad på ett sparkonto och köpa det du vill ha senare, då får du ränta på dina sparpengar istället för att betala ränta. Lägg undan lite pengar varje månad även om du inte sparar till något speciellt för då kan du casha upp om det är något du plötsligt vill ha vid ett senare tillfälle.
  2. Ha en buffert, alltså ett sparat kapital för oväntade utgifter. En buffert är ett måste för alla villaägare och bilägare eftersom bilar, varmvattenberedare, luftvärmepumpar och vitvaror faktiskt kan gå sönder. Det är betydligt bättre att ha en buffert att ta av än att låna till sådant här. Även om du inte har en bil och bor i en hyrd bostad där värden står för allt är det bra att ha en buffert om någon livsviktig hemelektronik skulle gå sönder, till exempel din mobil, TV eller dator.
  3. Se till att du har de viktigaste försäkringarna, såsom hemförsäkring eller villaförsäkring. Det kan även vara bra att ha en försäkring som skyddar din hemelektronik mot värdeminskning utifall den skulle bli stulen samt en drulleförsäkring som ger ersättning även om du själv råkar förstöra någon eller några av dina prylar. Och glöm inte bort att du också kan drabbas av sjukdom och olycka, så var noga med din sjuk- och olycksfallsförsäkring.
  4. Skippa alla onödiga utgifter så du får mer pengar över. Åk kommunalt till jobbet, ta med dig matlåda, låna istället för att köpa böcker och tidskrifter, skippa din fasta telefon, undvik att köpa en massa dyra onyttigheter när du handlar livsmedel, sluta röka, dra ner på rumstemperaturen, läs nyheterna på nätet istället för att prenumerera på en morgontidning osv osv.
  5. Skaffa en liten extrainkomst. Gör en hemsida där du lägger upp reklam som du får betalt för när någon klickar på den eller köper något via din hemsida eller svara på marknadsundersökningar på nätet. Det finns massor av sätt att tjäna pengar på nätet, annars kan du kanske erbjuda hundpassning/rastning, trädgårds- och/eller städtjänster och liknande där du bor. Sätt upp en lapp på ICA som visar vad du kan hjälpa till med.