Välja lån

På Smslånen.se hittar du framförallt smslån, därav vårat namn, men vi har även ett bra utbud av små privatlån samt någon bank och lånförmedlare som erbjuder vanliga privatlån upp till 350 000 kr.

Därför tycker vi att det kan vara vettigt att ge dig en liten guide som kan hjälpa dig att välja rätt sorts lån.

När du bör välja ett smslån

 • Om du bara är i behov av några tusenlappar är smslån ditt enda alternativ eftersom bankerna oftast kräver att man lånar minst 10 000 eller 20 000 kr när man vill ta ett privatlån hos dem.
 • Om du är i behov av riktigt snabba pengar är smslån också ditt enda val, det är nämligen bara smslån som betalas ut redan samma dag och i vissa fall till och med inom 15 – 60 minuter om du har samma bank som långivaren.
 • Om du av någon anledning behöver få en utbetalning direkt till ditt bankkonto på helgen måste du ansöka om ett smslån eftersom vanliga privatlån inte betalas ut på helger.
 • Det finns inga räntefria privatlån så om du är ute efter ett räntefritt eller helt gratis lån måste du också ta ett smslån.
 • Smslån är även ett bra alternativ för dig som inte tjänar så mycket, för dig som inte har en fast anställning och för dig som har betalningsanmärkningar. Det är nämligen svårt att få ett privatlån om man har en låg lön, saknar fast inkomst och/eller har betalningsanmärkningar.

När du bör ta ett privatlån

 • Privatlån är ett bra val för dig som behöver låna en större summa pengar, kanske omkring 20 000 – 350 000 kr. De flesta smslångivare lånar inte ut så stora summor pengar och om de skulle göra det skulle dina ränteutgifter bli lite väl höga eftersom smslånekonceptet bygger på korta låneperioder.
 • Om du ska köpa bil av en privatperson eller en bil som är äldre än 10 år är det billån utan säkerhet som gäller, vilket i praktiken är samma sak som ett privatlån.
 • Om du ska köpa en bostad och inte har råd att bekosta handpenningen själv kan du täcka den med ett privatlån, du kan göra samma sak om du tar ett billån med säkerhet och inte har råd att bekosta bilens handpenning.
 • Kanske behöver din nuvarande bostad ett ordentligt lyft. Har du inte ett stort sparkonto som du kan ta pengar ifrån till renoveringen är ett privatlån det du ska titta lite närmare på.

Litet privatlån istället?

Numera finns det lån som är mindre än de traditionella privatlånen men större än ett smslån. Dessa lån har en längre avbetalningstid än de flesta smslån, det kan handla om 1 – 24 mån eller 1 – 6 år. Det här är alltså ett slags mellanting till smslån och privatlån och sådana lån hittar du här. Det fina med sådana här små privatlån är att:

 • De har en lägre ränta än smslån.
 • De passar bra för dig som vill låna lite mer lite längre men som kanske inte uppfyller de hårda krav bankernas privatlån har.