Vanliga myter om smslån

Vi kan inte förneka att smslånens rykte har fått ta en del hårda smällar genom åren. Dock är det viktigt att inte tro på allt som sägs, utan att själv undersöka villkoren och lånets kostnader. I slutändan är det ju trots allt låntagarens återbetalningsförmåga som avgör lånets totala kostnad.

Smslånen.se har nu samlat några av de allra vanligaste myterna och missuppfattningarna när det gäller smslån och ger svar på tal.

”Smslånebranschen är i princip regellös”

Detta stämmer såklart inte. Konsumentverket har många regler och lagar som långivarna måste följa, dessutom granskas de av Finansinspektionen. De smslåneföretag som visat på brister i sin verksamhet har fått varningar som ibland resulterat i böter. Skärper de inte till sig blir de tvungna att stänga ner sin låneverksamhet. Det har även nyligen lämnats in förslag på regler som ska skärpas ytterligare.

”Det är få som kan betala tillbaka sina lån”

I många fall finns det låntagare som inte borde blivit beviljade lån, eftersom deras ekonomi inte är tillräckligt god. Kreditbedömningarna borde kanske vara strängare, men det är ändå allra vanligast att man har möjlighet att betala tillbaka sina lån om man nu blivit beviljad ett.

Man måste medge att det ligger helt i låntagarens händer att ansvara för att betalningen ska ske i tid. Är du medveten om att du inte kan betala tillbaka lånesumman i tid, kan du sedan inte klaga på att lånet blir dyrt då du vet att räntekostnader tillkommer. Betalar du i tid kan ditt lån faktiskt bli helt gratis, om du nu väljer ett gratis smslån.

”Majoriteten av lånen hamnar hos Kronofogden”

Självklart stämmer inte detta. Det är faktiskt en ganska liten procent som hamnar hos Kronofogden, eftersom kreditgivarna tar upplysningar för att avgöra kundens kreditvärdighet. Under hur lång tid du som låntagare sedan väljer att inte återbetala är på eget ansvar och hamnar ärendet hos Kronofogden ska det ha gått ganska långt.

Men att hamna hos Kronofogden behöver du inte oroa dig för, så länge du är noga med din återbetalning, precis som med alla andra räkningar. Kom ihåg att aldrig ta ett lån om du inte är säker på din återbetalningsförmåga!

”Räntan kan stiga till flera tusen procent”

Kanske en av de allra kändaste myterna när det gäller smslån. Betalar du inte tillbaka i tid kommer din räntekostnad skjuta i höjden. Visst, räntan är inte låg, men det kan man inte heller räkna med då det faktiskt är ett högrisklån.

Vanligtvis ligger den effektiva räntan på smslån på omkring 200 % och uppåt, vilket kanske låter mycket men det är en vettig ränta med tanke på den lilla lånesumman och återbetalningstiden. Dock är det många som tolkar detta som att du måste betala det dubbla, alltså 200 %, i ren ränta med så är det inte. Den effektiva räntan baseras på år och inte månader, vilket innebär att en årsränta på 200 % motsvarar en månadsränta på 16,6 %. Lånar du 1 000 kr under en månads tid betalar du alltså 166 kr i ränta, och inte det dubbla, alltså 2 000 kr.

I nuläget finns inget räntetak i Sverige, men man talar om att införa det. Långivarna skulle med andra ord kunna ta 10 000 % i ränta, men hur många kunder skulle de få då?

”Alla kan få ett smslån”

Om det vore så skulle vi definitivt ha fler ärenden hos Kronofogden idag. Nej, alla kan inte få ett smslån, dock är kraven mycket lägre hos smslångivare jämfört med till exempel privatlån på högre summor.

Dels måste en kreditupplysning göras på dig för att avgöra huruvida du kommer kunna betala tillbaka lånet i tid (en annan myt är att det ska gå att ta smslån utan kreditupplysning, vilket inte heller stämmer. Det görs alltid en upplysning, dock kan upplysningsföretagen variera. Vanligast är det att man erbjuder ett smslån utan att använda sig av UC, Upplysningscentralen). Sedan avgör man även om du är en lämplig kandidat genom att titta på tidigare betalningsanmärkningar, dina inkomster och utgifter, din ålder och familjesituation och så vidare.

Man tror också ofta att ungdomar är den främsta gruppen som använder sig att smslån, men så är det inte heller. Många undersökningar visar att den allra största målgruppen faktiskt är mellan 35-40 år.

”Inga smslån är gratis”

Jo, visst finns det gratis smslån. Dock kallas de numera räntefria smslån, eftersom Konsumentverket förbjöd låneverksamheterna att använda sig av uttrycket ”gratis lån” i sin reklam. Men de kan som sagt ändå vara helt gratis. En del kan ha avgifter för avin eller administration, men det går att hitta långivare som skippar dessa avgifter helt. Då betalar du tillbaka den summa du lånat och inte ett öre mer, om du betalar i tid vill säga.

.