Avdragsgilla räntor

Hur funkar avdragsgill ränta?

Precis som med alla andra lån och krediter kan du dra av räntan för de smslån du tar. På politisk nivå har det länge diskuterats om ränteavdragen för lån ska slopas men än så länge har det inte infriats.

Ränteavdragen kan göra stor skillnad för din beskattning och din ekonomi, framförallt om du har ett stort bolån. Ett smslån är förvisso inte så stort men ränteavdraget gör i alla fall att det blir billigare än vad det ser ut att vara.

Se till att alla ränteavdrag finns med i deklarationen

Avdragen för dina låneräntor gör att du får betala mindre
i skatt i slutänden, vilket gör att du antingen får en större skatteåterbäring eller en minskad skatteskuld. Alla avdragsgilla räntor ska anges i deklarationen men eftersom bankerna och kreditbolagen skickar in kontrolluppgifter till skatteverket är det inget du behöver fylla i själv.

Om du har inkassoskulder bör du emellertid vara mer observant eftersom undersökningar har visat att det är många inkassobolag som struntar i att skicka kontrolluppgifter till skatteverket eftersom de inte är skyldiga att göra det. Då måste du själv ta reda på hur stora ränteutgifter du har haft. Det går dock snabbt att göra, det är bara att kontakta inkassobolaget om det.

Dessa räntor är avdragsgilla

  • Alla lån utan säkerhet har avdragsgilla räntor, alltså räntorna för privatlån och smslån.
  • Räntorna för kontokrediter och kreditkort.
  • Alla lån som kräver en säkerhet, alltså bolån, billån, MC-lån och andra fordonslån med säkerhet.

Kostnader och räntor som inte får dras av

Alla lån har inte avdragsgilla räntor och det finns även lånekostnader som inte får dras av även om räntan för lånet är avdragsgill. Det här får du inte dra av för:

  • Ränta för studielån. Nej, detta statliga lån är tyvärr inte avdragsgillt vilket hade varit bra med tanke på att det brukar handla om stora lån. Anledningen till detta är att studielånets ränta redan är anpassad till vissa regler inom skattesystemet. Istället för att du ska få tillbaka på skatten genom att göra avdrag, får du istället en låg ränta direkt.
  • Krediternas administrativa avgifter, t ex ansökningsavgift, uppläggningsavgift, månadsavgift, årsavgift och aviavgift.

Så fungerar det i praktiken

Smslånen.se ska nu ge dig ett exempel som visar hur avdragsgilla räntor för lån fungerar i praktiken.

  1. Du har ett stort bolån, ett privatlån och har tagit två smslån under det senaste året. Totalt har du haft en räntekostnad på 5 000 kr  per månad i snitt, vilket inte är ovanligt om man har ett bolån och andra krediter. Sammanlagt har du alltså haft 120 000 kr i ränteutgifter på ett år.
  2. Du får dra av 30 % av dina ränteutgifter i deklarationen och 30 % av 120 000 kr är 36 000 kr. Denna summa kvittas mot inbetald preliminärskatt för lön och/eller mot vinstskatt för företag eller värdepappersförsäljningar.
  3. Det här innebär att du tjänar 36 000 kr skattefritt. Om du inte hade haft något ränteavdrag hade du fått skatta på dessa 36 000 kr.

Den avdragsgilla räntan gör alltså ditt lån billigare än vad det förefaller att vara även om skillnaden inte blir så stor när det handlar om små lån, men om du har många eller stora lån blir skillnaden desto större. Om du betalar 30 % i skatt och har 120 000 kr i ränteutgifter får du 10 800 kr tillbaka på skatten om den inte kvittas mot andra skatter.