Risker med smslån

Senast uppdaterad 12 juli, 2023
Profilbild
Författare:

Smslån, även kända som snabblån eller mikrolån, har blivit ett populärt alternativ för dem som behöver pengar snabbt men du måste tänka på risker med smslån. Men, precis som med alla finansiella beslut, kommer detta lån med vissa risker. Det är dock viktigt att förstå dessa risker med smslån innan du väljer att ta ett.

Risker med smslån

Höga räntor

En av de mest framträdande riskerna med smslån är de höga räntorna. Eftersom dessa lån ofta beviljas utan säkerhet och har korta löptider, tenderar långivare att sätta höga räntor för att skydda sig mot potentiella förluster. Räntorna kan vara så höga som 30–40%. Vilket gör att kostnaden för lånet kan bli väldigt hög om det inte betalas tillbaka snabbt.

Kort återbetalningstid

Smslån har oftast en mycket kort återbetalningstid, ibland så kort som 30 dagar. Medan detta kan tyckas attraktivt för de som vill bli låna pengar direkt, kan det också innebära att det kan bli svårt att betala tillbaka lånet i tid. Om lånet inte betalas tillbaka i tid kan det leda till extra avgifter och kostnader.

Lätt att överskatta sin förmåga att betala tillbaka

Med tanke på hur snabbt och lätt det är att få ett smslån, kan det vara frestande att ta ett sådant lån.  Utan att noggrant tänka igenom din förmåga att betala tillbaka det. Om du inte har en solid plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Kan det snabbt leda till en ond cirkel av att ta nya lån för att betala tillbaka gamla. Vilket ytterligare försämrar den ekonomiska situationen.

Skada på din kreditvärdighet är en av de risker med smslån som finns

Om du inte kan betala tillbaka ditt smslån i tid kan det leda till en betalningsanmärkning. Detta kan skada din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån, kreditkort eller att hyra en bostad i framtiden. En betalningsanmärkning finns kvar i upp till tre år, även om du betalar tillbaka lånet i sin helhet.

Risk för överskuldsättning

På grund av de höga räntorna och avgifterna, samt den korta återbetalningstiden, finns det en risk att du hamnar i en situation där du kontinuerligt behöver ta nya lån för att betala tillbaka gamla lån. Detta kan leda till en överskuldsättning, vilket är en mycket svår situation att komma ur. En av de största risker med smslån som många inte tänker på och som leder till svårigheter att betala av skulderna.

Risker med smslån

Smslånens risker

Innan du väljer att ta ett smslån, är det viktigt att noga överväga din ekonomiska situation, din förmåga att betala tillbaka lånet, och de potentiella riskerna. Om möjligt, bör du överväga alternativa låneformer, som privatlån eller kreditkort, som kan ha lägre räntor och mer flexibla återbetalningsvillkor. Om du väljer att ta ett smslån, se till att du förstår alla villkor och avgifter, och att du har en klar plan för hur du ska betala tillbaka det. Kom ihåg att det alltid är bäst att undvika att ta lån om det inte är absolut nödvändigt. Här är vanliga risker med smslån:

  • Hög ränta: Smslån är kända för sina höga räntor. De kan vara så höga som 30–40%, vilket är betydligt högre än för de flesta andra typer av lån. Dessa höga räntor kan göra det dyrt att låna pengar, särskilt om du inte kan betala tillbaka lånet snabbt.
  • Kort återbetalningstid: Smslån har ofta mycket korta återbetalningstider, ibland så korta som 30 dagar. Medan detta kan tyckas vara en fördel om du vill bli av med lånet snabbt, kan det också skapa stress och finansiell press om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.
  • Risk för impulsköp: På grund av hur snabbt och enkelt det är att få ett smslån, kan det vara frestande att använda dessa lån för impulsköp eller onödiga utgifter. Detta kan leda till att du hamnar i en cykel av skuld, där du ständigt lånar mer pengar för att betala tillbaka dina tidigare lån.
  • Betalningsanmärkningar: Om du inte kan betala tillbaka ditt smslån i tid kan det leda till en betalningsanmärkning, vilket kan skada din kreditvärdighet och göra det svårare att få lån, kreditkort eller hyra en bostad i framtiden.
  • Risk för överskuldsättning: Kombinationen av höga räntor och korta återbetalningstider kan leda till en risk för överskuldsättning, särskilt om du tar ut flera smslån samtidigt eller använder ett nytt lån för att betala tillbaka ett tidigare.

Minska dina risker med smslån

Smslån kan verka som en snabb lösning när pengarna sinat, men det är viktigt att komma ihåg att de kommer med betydande risker. Med höga räntor och snäva återbetalningsplaner kan smslån leda till en ond cirkel av skuld om de inte hanteras på rätt sätt. Men det finns sätt att minska dessa risker. Här är tre tips för att navigera i den snabba världen av smslån på ett säkrare sätt.

1. Fundera på om du verkligen behöver låna

Det kan vara frestande att ta ett smslån för att täcka tillfälliga finansiella svårigheter eller impulsköp, men det är viktigt att ställa sig själv frågan: ”Behöver jag verkligen detta lån?” Om lånets syfte är att finansiera något som inte är absolut nödvändigt, kan det vara bäst att vänta och spara pengar istället. Det kan vara värt att överväga andra alternativ som att sälja oanvända föremål, klippa ned på icke-väsentliga utgifter eller till och med be om en förlängning på fakturor om det är möjligt.

2. Låna inte för mycket

Ett annat viktigt tips är att undvika att låna mer pengar än vad du verkligen behöver. Det kan vara frestande att låna extra ”för säkerhets skull”.  Kom dock ihåg att alla lånade pengar måste betalas tillbaka. Då med de höga räntorna på smslån, kan de extra kostnaderna snabbt adderas. Se till att du gör en realistisk bedömning av dina behov och håll dig till den summan.

3. Se till att du har pengarna för att betala tillbaka lånet

Innan du ansöker om ett smslån, se till att du har en ordentlig plan för återbetalningen. Var säker på att du kommer att ha tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånet i tid. Helst senast på lånets eller fakturans förfallodag. Att misslyckas med att betala tillbaka ditt lån i tid kan leda till ytterligare avgifter och skada din kreditvärdighet. Så det är viktigt att ta denna aspekt på stort allvar.

Att ta ett smslån bör inte vara ett beslut som fattas lättvindigt. Det är viktigt att noga överväga dina alternativ, förstå riskerna och ha en solid plan för återbetalning. Genom att följa dessa tips kan du minska riskerna och se till att ditt lån inte blir en börda. Utan istället fungerar som en hjälpande hand när du som mest behöver det.

Profilbild
Johannes Larsson

Johannes Larsson är en erfaren finansskribent specialiserad på lån. Med över tio års erfarenhet, har han tjänat som redaktör på flera stora finansiella webbplatser och blivit citerad i välrenommerade tidningar som Forbes, Business Insider och Entrepreneur.