Risker med smslån

Som du säkert vet så finns det vissa risker med smslån eftersom de har en så hög ränta, en kort återbetalningstid och för att de är så lätta att få. Därför ska vi nu titta lite närmare på dessa risker och hur du kan undvika dem.

Risk #1 – risker med smslån på grund av räntan

Smslån har en betydligt högre årsränta än vad andra lån har, men eftersom man lägger upp de flesta smslån på bara några veckor eller månader behöver lånekostnaden ändå inte bli så hög.

Ett vanligt missförstånd är att om den effektiva räntan ligger på 200 %, måste man betala dubbla lånebeloppet i ränta. Men riktigt så är det inte. Eftersom den effektiva räntan räknas ut efter år och inte månader, blir en årsränta på 200 %, vilket är ganska vanligt, ungefär 16,6 % per månad. Detta innebär att om du lånar 1 000 kr blir räntan per månad 166 kr, inte 2 000 kr.

Visst finns det smslångivare som tar en onödigt hög ränta för sina lån, men sådana lån undviker du enkelt om du jämför smslån här på Smslånen.se.  Det är ett bra sätt att undvika alltför dyra lån som kan ge dig betalningssvårigheter.

Det finns trots allt smslån som är helt gratis för nya kunder och relativt billiga lån som bara kostar några hundralappar om du lånar 5 000 – 6 000 kr i en månad, eller 500 kr för ett år vilket inte är så farligt.

Risk #2 – kort återbetalningstid kan orsaka problem

Den korta återbetalningstiden för smslån utgör förmodligen en större risk än den höga räntan. Det är ju betydligt tuffare att betala tillbaka kanske 6 000 kr inom 1 – 3 månader än 10 000 kr på ett år eller två.

Betalningssvårigheter på grund av den korta lånetiden kan du naturligtvis undvika genom att ta ett smslån som du kan lägga upp på 1 – 2 år, vilket du absolut bör göra om du inte kan hala upp flera tusen kronor inom en månad. Om du bara vill låna i en månad bör du betala tillbaka lånet så fort du får nästa lön.

Risk #3 – Impulsköp

Själva poängen med smslån är att de ska
betalas ut snabbt, helst redan samma dag. Det finns även långivare som sätter in pengarna direkt på ditt bankkonto (även under helger) om du använder dig av ”rätt” bank.

Det här är
såklart en utmärkt service som de vanliga bankerna saknar, men det finns även en baksida på myntet: risk för impulsköp som gör att du lånar pengar fast du egentligen inte borde.

Vi kan inte ge något annat råd än att du bör undvika impulsköp eller att ta smslån när du sitter på krogen och är smått berusad. Låna nykter och om det är något du vill köpa så fundera på saken i några dagar.